BRUSSEL - Parlementslid en industrieel Aimé Desimpel is op 61-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Hij was gehuwd en vader van vier kinderen. Desimpel zetelde bijna twee legislaturen in de Kamer en bouwde een belangrijk zakenimperium uit.

Aimé Desimpel werd op 5 maart 1941 in Izegem geboren. Hij studeerde aan de KU Leuven handelswetenschappen. Later bouwde hij het familiaal baksteenbedrijf uit Kortemark uit tot een internationaal belangrijke speler.

In 1996 verkoopt hij de onderneming aan het Britse Hanson, dat begin dit jaar op zijn beurt in handen kwam van de Oostenrijkse bouwmaterialengroep Wienenberger, voor 25 procent eigendom van het West-Vlaamse Koramic. Twee jaar eerder had Desimpel nog van toenmalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande de Vlaamse Ankerprijs ontvangen, die de verankering van Vlaamse bedrijven diende aan te moedigen.

Desimpel bleef ondanks de verkoop via de holding Speyebeek actief in verschillende sectoren -- aluminium (Remi Claeys Aluminium), horeca, financiën, immobiliën, bouw -- en is bestuurder in tal van vennootschappen. Hij sponsorde ook voetbalclub KV Oostende, was voorzitter van de West-Vlaamse Handelskamer, eigenaar van het Thermenhotel en de Wellingtonrenbaan in Oostende, kocht het historische postgebouw aan de Korenmarkt in Gent en was in tal van andere vastgoedprojecten actief. In 1994 werd hij door de lezers van Trends uitgeroepen tot manager van het jaar. Een jaar later wordt hij uitgeroepen tot Euromanager.

In 1994 schrijft Desimpel zijn eerste boek, ,,Keep it simple'', waarin hij managers een aantal tips geeft om succesvol te zijn. In 1999 verschijnt ,,Een ondernemer in de politiek'', waarin de industrieel -- die ondertussen ook politicus was geworden -- zijn positieve en negatieve ervaringen in de Wetstraat uit de doeken doet.

Sedert 1995 zetelt de man voor de kieskring Oostende-Veurne- Diksmuide-Ieper in de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij een onopvallende rol speelt. Hij is vooral actief in de commissie financiën (als ondervoorzitter) en de commissie bedrijfsleven, waar hij voor de VLD de belangen van de bedrijven behartigde.

In de loop van de vorige legislatuur hief het parlement zijn onschendbaarheid op om het gerecht de toelating te geven een onderzoek te voeren naar illegale bouwwerken aan zijn villa in Kortemark. Zonder bouwvergunning pootte hij een flink uit de kluiten gewassen ,,tuinhuisje'' neer. Ook voor de bouw van een zwembad en het aanleggen van een tennisterrein liep Desimpel tegen de lamp. Hij kwam er echter vanaf met een boete van 400.000 frank.

In de Kamer wordt Aimé Desimpel opgevolgd door eerste opvolger Frans Verhelst, fractieleider voor de VLD in de gemeenteraad van Koekelare.