BRUSSEL -- Winterhur-Europe Verzekeringen, een Belgische dochteronderneming van de Crédit Suisse Group, heeft een overeenkomst ondertekend voor de overname van de activiteiten niet-leven van de Britse verzekering CGNU in België voor een bedrag van 4,7 miljard frank, zo maakte Winterthur vandaag in een persbericht bekend.

De transactie zal in de tweede helft van 2001 worden afgerond na goedkeuring van het bevoegd controlegezag in België en het Verenigd Koninkrijk. CGNU ontstond in 2000 door de fusie tussen de Britse verzekeraars Norwich Union en CGU.

Winterthur Verzekeringen zal door deze transactie haar positie op de Belgische verzekeringsmarkt niet-leven aanzienlijk versterken. Haar marktaandeel zal meer dan 7 procent bedragen, stelt de mededeling.

Winterthur-Europe Verzekeringen, een multibranche verzekeringsgroep, bereikte op 31 december 2000 een geconsolideerde premieomzet van 629 miljoen euro (25 miljard frank). De verwerving van de activiteit niet-leven van CGNU is de zesde van Winterthur op de Belgische markt in de laatste vijf jaar.

Samen met de drie eenheden niet-leven ,,CGU SA/NV'' en de Belgische dochterondernemingen van ,,CGU Insurance plc'' en ,,Scottish Insurance Corporation Limited'', zal Winterthur de 3de plaats bereiken inzake premies op de Belgische markt niet-leven (via makelaars). De premies zullen toenemen van 13,7 miljard frank tot ruim 20 miljard frank in niet-leven. De groep zal het grootste marktaandeel hebben in de segmenten arbeidsongevallen (12,6%), collectieve gezondheidszorg (10,4%), auto (8,3%) en brand (6%).

Deze verwerving zal in het bijzonder de relaties met de verzekeringsmakelaars versterken. Winterthur wordt de derde grootste maatschappij in België die opereert via makelaars, aldus de aankondiging.

In de nieuwe organisatie zullen ruim 1700 personen werkzaam zijn en zo'n anderhalf miljoen gezinnen zullen bij Winterthur verzekerd zijn.