MUNCHEN -- Het Duitse elektronicaconcern Siemens koopt voor 1,5 miljard dollar (66 miljard frank) het Amerikaanse Efficient Networks, een bedrijf dat producten en software levert voor zogenoemde DSL-breedbandtechniek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande koperen telefoonleidingen voor zeer snelle overdracht van spraak, beeld en data via Internet.
Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Siemens verklaarde Roland Koch, directeur van de divisie Information and Communication Networks (ICN), dat het de moeite waard is geweest om met een overname te wachten. Nu zijn de aandelenkoersen in de technologiesector over hun hoogtepunt heen, aldus Koch.

Siemens betaalt voor Efficient Networks per aandeel 23,50 dollar. Vorig jaar bedroeg de hoogste koers van het Amerikaanse bedrijf ruim 180 dollar. De prijs per aandeel die Siemens wil neertellen is wel het dubbele van de koers die het Amerikaanse bedrijf voor het bod noteerde.

Volgens Siemens groeit de markt voor DSL-toepassingen jaarlijks met 30 procent. Het concern wil in drie jaar tijd bij de marktleiders horen. Nu zijn dat Alcatel, Cisco en Lucent. Siemens hield zijn aandeelhouders wel voor dat voor zijn ICN-divisie, waar ook mobiele telefoons onder vallen, moeilijk een financiële prognose te geven is gezien de enorme kosten die in de sector gemaakt worden.

Siemens denkt ondanks de hoge kosten in het lopende boekjaar een meer dan gemiddelde winst te kunnen halen. Het recordjaar 1999/2000 is slechts een tussenstation geweest, aldus Siemens-bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer. Volgens hem zal de omzet met minimaal 10 procent groeien.