LUXEMBURG - De ministers van Verkeer van de Europese Unie zijn vannacht niet in geslaagd om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen voor de oliecrisis. De struikelblokken zijn de belastingen en accijzen op brandstof.

De ministers van Verkeer hebben nog eens onderstreept dat accijnsverlagingen niet het goede antwoord zijn op de hoge olieprijzen.

De EU-lidstaten hebben verschillend geantwoord op de acties van de wegvervoerders tegen de hoge brandstofprijzen. Frankrijk, Nederland en Italië bijvoorbeeld besloten om de accijzen op de professionele diesel te verminderen. Andere lidstaten weigerden die piste te volgen.

De Duitse verkeersminister Klimmt en diens Nederlandse collega Netelenbos hadden voor het begin van de bijeenkomst kritiek geuit op EU-voorzitter Frankrijk. Volgens hen had Frankrijk eerder Europees overleg moeten organiseren.

De Europese Commissie moet van de bewindslieden een werkgroep voor de transportsector voorbereiden. Bij de volgende vergadering van de ministers van Verkeer, begin oktober, kan die dan officieel worden geïnstalleerd.