BRISTOL - Mensen die dichtbij hoogspanningskabels wonen, hebben grotere kans op kanker. Het gaat dan vooral om mensen die wonen aan de kant van de kabels waar de wind naartoe waait. Dit blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers van de universiteit van Bristol.

Daarmee voeden de wetenschappers de nog altijd niet bewezen theorie van de Engelse professor Denis Henshaw. Hij beweert dat de hoogspanningskabels de omringende lucht in positieve en negatieve ladingen verdeelt die door de wind worden weggeblazen. Mensen die dichtbij de kabels wonen, ademen die elektrische ladingen in.

De wetenschappers uit Bristol bekeken de postcodes van alle vastgestelde kankergevallen in het zuidwesten van Engeland en ontdekten op basis daarvan dat een relatief groot aantal mensen met longkanker binnen vierhonderd meter van een hoogspanningskabel woonde.

De meest opvallende bevinding was dat de kanker vooral voorkwam bij mensen die woonden aan de kant van de kabels waar de wind het meest naartoe waaide.

Wetenschappers hebben al vaker ontdekt dat kanker statistisch gezien meer voorkomt bij mensen die in de buurt van de hoge stroomkabels wonen. Een direct oorzakelijk verband tussen de ziekte en de blootstelling aan de elektrische kabels is nooit aangetoond.