BRUSSEL -- Afghaanse krijgsheren en hun privé-legers dwarsbomen de levering van voedselhulp, onder andere door vrachtwagens met humanitaire hulp te plunderen. Dat heeft de Europese Unie vandaag in Brussel gezegd op een bijeenkomst over de wederopbouw van Afghanistan.
Het hoofd van de humanitaire hulpverlening van de EU, Poul Nielson, schetst vandaag de problemen waarmee de internationale gemeenschap in Afghanistan wordt geconfronteerd, ook na het vertrek van de Taliban.

Nielson noemt de houding van de krijgsheren zorgwekkend. Als ze hun houding niet wijzigen, dan zullen de vele door krijgsheren beheerste gebiedjes uiteindelijk verstoken blijven van hulp, zegt hij.

,,We moeten duidelijk maken dat de internationale gemeenschap alleen in die delen van Afghanistan zal helpen met de wederopbouw waar de plaatselijke spelers actief bijdragen aan de veiligheid en stabiliteit'', aldus Nielson.

De bijeenkomst in Brussel, die twee dagen duurt, wordt gehouden ter voorbereiding op een conferentie die ministers van donorlanden in januari houden in Japan.