GENT - Eind dit jaar of begin 2003 mogen de Ronsenaars gratis het openbaar vervoer in hun stad gebruiken. Daarmee is Ronse de tweede Vlaamse stad na Hasselt die gratis openbaar vervoer aan haar inwoners aanbiedt.
Onlangs aanvaardde het schepencollege het voorstel van de SP.A om vanaf eind dit jaar gratis stads- en belbussen in te voeren voor de Ronsenaars. De Lijn moet nu uitmaken of dit nog haalbaar is vóór de koopjesperiode. Anders gaat het systeem pas in vanaf januari 2003.

Bedoeling is om tegen die datum het bestaande stadsnet uit te breiden, zodat er vanuit elke wijk om het half uur een bus naar het centrum zal rijden, zegt Frank Vanden Bulcke, woordvoerder van De Lijn Oost-Vlaanderen. Ook worden er belbussen ingevoerd met een negentigtal op- en afstapplaatsen.

De stad zal voor het gratis busvervoer jaarlijks zo'n 28.000 euro moeten betalen. Een relatief laag bedrag, vindt Vanden Bulcke, en dat komt doordat het grondgebied van Ronse binnen één zone valt. De bus nemen in de stad was dus vroeger ook al vrij goedkoop. ,,Bovendien staat het openbaar vervoer in Ronse momenteel op een zeer laag pitje''.

Schepen voor Mobiliteit, Pol Kerckhove (SP.A), hoopt dat vooral schoolgaande kinderen, senioren en mindervaliden gebruik zullen maken van het gratis openbaar vervoer. Stads- en belbussen zijn immers uitgerust voor rolstoelpatiënten.

Ronse is samen met Hasselt de enige stad in Vlaanderen waar inwoners gratis de bus op zullen kunnen. In andere Vlaamse steden is er ook wel gratis openbaar vervoer voorzien, maar dat blijft dan meestal beperkt tot bepaalde dagen (zaterdagen bijvoorbeeld) of doelgroepen (65-plus, 12-min).