NEW YORK - De Verenigde Staten zouden zwarte Amerikanen moeten compenseren voor het leed dat de slavernij hun voorvaderen en latere generaties heeft berokkend. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag gezegd.
Volgende maand wordt in het Zuid-Afrikaanse Durban een VN-conferentie tegen racisme gehouden. Daar zou gevraagd worden om landen die van de slavernij hebben geprofiteerd, spijt te laten betuigen en compensatie te laten betalen aan nazaten van slaven. Maar de besprekingen over een agenda voor die conferentie zitten in het slop.

HRW vraagt dat de betrokken landen dit gebaar zouden maken. De Amerikaanse regering heeft zich al tegen het idee uitgesproken, met het argument dat het racisme van deze tijd er niet door zal worden bestreden.


Armoedebestrijding
Volgens Human Rights Watch kunnen de regeringen de schadevergoeding gemakkelijker betalen in de vorm van armoedebestrijding dan als individuele uitkeringen. De groep stelt voor dat landen toegeven dat racistische verschijnselen als slavernij, apartheid en alleen voor zwarten geldende wetten ,,serieuze schendingen van de mensenrechten'' zijn geweest. ,,Als ze vandaag werden begaan zou men spreken van misdaden tegen de menselijkheid.''

Waarheidscommissies

Individuele schadevergoeding na verloop van zovele generaties lijkt HRW geen goed idee. ,,Als je maar ver genoeg teruggaat kan bijna iedereen ergens recht op doen gelden en wordt het een farce.'' Daarom wil de groep 'waarheidscommissies' instellen. Die moeten de in het verleden begane misdaden doorlichten en daarna projecten ter bestrijding van armoede opzetten.