NAIROBI/KINSHASA - In de Congolese hoofdstad Kinshasa hebben vandaag verscheidene duizenden opposanten voor een democratisering van het Midden-Afrikaanse land betoogd. Volgens berichten van lokale radiozenders eisten de aanhangers van oppositieleider Etienne Tshisekedi openlijk het aftreden van president Joseph Kabila.

De oppositie maakte van de aanwezigheid van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad gebruik om haar eisen kenbaar te maken.

De delegatie van de Verenigde Naties voert sinds zaterdag gesprekken met Kabila en zijn bondgenoten. Aan de vooravond van het VN-bezoek gaf de 29-jarige president alle partijen de toelating politiek actief te zijn. De zowat 450 politieke verenigingen hadden sinds de val van Mobutu Sese Seko vier jaar geleden weliswaar weer bestaansrecht. Maar Kabila's vader en voorganger, Laurent Kabila, verbood hen elke activiteit.

De VN-missie noemde Kabila's liberalisering een teken van hoop voor het vredesproces in Congo. Kabila en zijn ambtgenoten uit Angola, Zimbabwe en Namibië -- Jose Eduardo dos Santos, Robert Mugabe en Sam Nujoma -- maakten duidelijk dat ze hun troepen pas zouden terugtrekken nadat de rebellen (en hun bondgenoten) het veld hadden geruimd.

Ze verweten de rebellen-alliantie volkerenmoord en riepen de internationale gemeenschap op deze genocide te veroordelen. De internationale gemeenschap blijft in gebreke als ze de genocide op 2,5 miljoen Congolezen negeert, aldus een gemeenschappelijke verklaring die Nujoma aan de pers in Kinshasa voorlas. Volgens schattingen van internationale organisaties heeft het 2,5 jaar durend conflict in het derde grootste Afrikaanse land tot dusver zo'n 2,5 miljoen mensenlevens gekost.

De VN-missie wil de in het conflict betrokken partijen onder meer achter een tijdschema voor een volledige troepenterugtrekking scharen. De komende dagen reizen de VN-afgevaardigden naar Rwanda en Oeganda.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in