TEHERAN - In Iran zijn deze morgen de stemkantoren voor de omstreden parlementsverkiezingen opengegaan. Meer dan 46 miljoen Iraniërs kunnen een nieuw parlement kiezen. Er zijn 4.700 kandidaten voor de 290 zitjes in het parlement.
De meeste peilingen voorspellen een revanche van de conservatieven die in 2000 werden verslagen door hervormingsgezinde kandidaten. De reden daarvoor is dat de meeste kandidaturen van hervormingsgezinde politici ongeldig werden verklaard door de controleorganen van de conservatieven.

De enige hervormingsgezinde lijst, de Coalitie voor Iran, werd in alle haast samengesteld met 206 namen, niet eens genoeg om alle zetels te vullen. De ontgoocheling van kiezers, die de beloofde veranderingen van de hervormers niet hebben gezien, kan er ook voor zorgen dat vele kiezers niet komen opdagen. De gemeenteraadsverkiezingen van 2003 hebben wel aangetoond dat de conservatieven kunnen rekenen op een trouw kiespubliek.

De eerste cijfers over de deelname en de eerste resultaten worden pas morgen verwacht. De definitieve resultaten zullen twee of drie dagen op zich laten wachten.