NAÏROBI -- In een aan een privé-adres gerichte brief in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is de antraxbacterie aangetroffen. Dat heeft de minister van Gezondheidszaken van Kenia, Ongeri, vandaag bekendgemaakt.
Daarmee is het de eerste keer dat een brief met de bacterie ook buiten de Verenigde Staten is gesignaleerd. Tot nu toe waren alle buiten de VS met poeders aangetroffen poststukken loos alarm. In Naïrobi zijn drie verdachte brieven onderzocht, onder meer een die was bestemd voor het kantoor van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, Unep.

Intussen blijft de hele wereld bevreesd voor aanvallen van miltvuur. Overal worden maatregelen genomen om verdachte pakjes die mogelijk een poeder met de miltvuurbacterie bevatten te onderscheppen. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie (CDC) maakte gisteren bekend dat de stammen van de miltvuurbacterie die in New York zijn aangetroffen bij het televisiestation NBC overeenkomen met de antraxverwekker die in Florida tot de dood van een medewerker van een mediabedrijf heeft geleid.

In Washington is gisteren het gebouw van het Huis van Afgevaardigden gesloten voor vijf dagen nadat was gebleken dat 31 medewerkers van senator Tom Daschle met de bacterie in aanraking waren gekomen door een brief. Bij twee medewerkers van senator Russ Feingold, wiens kantoor vlak naast dat van Daschle ligt, zijn eveneens sporen van miltvuur ontdekt. Ze worden behandeld met antibiotica.

Ook het Midden-Oosten is in de ban van mogelijke besmettingen met miltvuur, nadat bij het kantoor van de Israëlische premier Sharon gisteren een brief met een verdacht poeder was binnengekomen. Twee medewerkers die ermee in contact kwamen, voelden zich ziek en zijn naar een ziekenhuis overgebracht. Bovendien ontvingen twee linkse parlementsleden eveneens brieven met een wit poeder.

In andere landen in de wereld is de paniek voor de bacterie groot. Overal worden maatregelen genomen om poststukken te controleren. Onder meer in Japan en in China doken vandaag verdachte brieven op. Of die ook daadwerkelijk miltvuurbacillen bevatten is nog niet zeker.