AARLEN - Julie en Melissa konden de periode van 103 dagen niet overleven met het weinige water waarover ze voor die periode beschikten. Dat zei voedingsdeskundige Jaroslaw Kolanowski, professor aan de UCL, vanmiddag voor het assisenhof van Aarlen.
De getuigenis van Kolanowski werd opnieuw met open deuren gehouden. Eerder op de dag hadden de wetsdokters op vraag van de familie Marchal achter gesloten deuren hun verhaal gedaan.

Marc Dutroux werd op 6 december 1995 aangehouden en pas vrijgelaten op 20 maart 1996. Volgens zijn verklaringen tijdens het onderzoek zaten Julie en Melissa de hele tijd in de kooi van Marcinelle opgesloten.

Kolanowski merkte op dat Dutroux tegenstrijdige verklaringen afgelegde over de hoeveelheid eten en drank die hij voor zijn vertrek naar de gevangenis in de kooi had achtergelaten. Michelle Martin beweerde dat ze half januari twee zakken met eten en hoogstens 40 tot 45 liter water in de kelder heeft geduwd. Tijdens het onderzoek hadden Dutroux en martin altijd beweerd dat toen Dutroux terugkwam uit voorhechtenis Julie overleden was en Mélissa in een heel slechte toestand verkeerde. Pas bij het begin van het proces voor het assisenhof beweerde Dutroux plotseling dat beide meisjes toen al dood waren.

Volgens Kolanowski hadden de twee meisjes elk zo’n 150 liter nodig om de 103 dagen te kunnen overbruggen, veel meer dus dan de hooguit 45 liter die Martin beweert gebracht te hebben.

De expert baseert zich eveneens op de resultaten van de lijkschouwingen. Daaruit blijkt dat de dood van de meisjes veroorzaakt werd door uitdroging.

Georges-Henri Beauthier, advocaat van Laetitia Delhez, somde de drie mogelijke scenario's op: ofwel heeft iemand de meisjes water gebracht zodat ze toch nog konden overleven, ofwel waren ze allebei  al overleden bij thuiskomst van Dutroux, ofwel zijn de meisjes niet de hele tijd in de kelder van Marcinelle geweest. Die drie hypotheses spreken de stelling van onderzoeksrechter Langlois tegen. Hij gelooft dat één van beide meisjes nog in leven was bij Dutroux’ thuiskomst.

Vaders Marchal en Lambrecks verlaten assisenzaal

Vanmorgen verlieten Jean Lambrecks en Paul Marchal de assisenzaal in Aarlen nadat Marc Dutroux enkele vragen had gesteld aan een wetsdokter die kwam getuigen. Op vraag van de advocaat van de familie Marchal vond de zitting achter gesloten deuren plaats.

De advocaat van Marc Dutroux, Ronny Baudewyn, gaf na de zitting toe dat de vragen van zijn cliënt genant kunnen geweest zijn voor de burgerlijke partijen.

Marc Dutroux stelde de drie wetsdokters vanmorgen ook al allerlei vragen over de autopsie op de lichamen van Julie, Melissa en Bernard Weinstein.

De Belgische wetsdokters zijn Angelo Abati, Jean-Pol Beauthier, Jean-Pol Prignon en Bernadette Eugene-Dahin. Langlois vroeg in de loop van zijn onderzoek ook het advies van de Franse arts en professor Michel Durigon.

Het incident met de sleutel in het zoutvat kwam op de zitting niet ter sprake. Volgens perswoordvoerder Nico Snelders heeft dat incident ook geen directe invloed op het assisenproces.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig