WASHINGTON - De Amerikaanse burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson heeft vandaag onthuld dat hij een buitenechtelijke relatie heeft gehad, waaruit een kind is geboren.
Jackson gaf een verklaring uit waarin staat dat hij het inmiddels twintig maanden oude kind, sinds haar geboorte ,,emotioneel en financieel'' steunt. ,,Net als haar moeder houd ik heel veel van dit kind'', aldus de dominee. ,,Ik ben onder dezelfde omstandigheden geboren en ik weet hoe belangrijk het is om op te groeien in een koesterende, ondersteunende en beschermde omgeving.''

Volgens zijn woordvoerder John Scanlon heeft Jackson het nieuws zelf wereldkundig gemaakt om de roddelbladen voor te zijn. De moeder van het meisje is volgens Scanlon een vrouw die voor de Rainbow-PUSH Coalition heeft gewerkt, een door Jackson opgezette organisatie.

In zijn verklaring zegt Jackson er niets voor te voelen de affaire te ontkennen of uitvluchten te bedenken. ,,Ongetwijfeld zullen veel naaste vrienden en aanhangers teleurgesteld in me zijn. Ik vraag hun om vergeving, begrip en gebeden.'' Ook zegt hij dat zijn vrouw Jackie en hun vijf kinderen op de hoogte zijn van de situatie en dat zijn gezin een ,,uiterst pijnlijke en moeilijke tijd'' doormaakt.

Jackson is een van degenen die president Bill Clinton ten tijd van de Lewinsky-affaire het meest hebben gesteund. Toen Clinton zijn vrouw en dochter en vervolgens het Amerikaanse volk in een weekeinde in augustus 1998 opbiechtte dat hij een verhouding had gehad met stagiaire Monica Lewinsky toog Jackson naar het Witte Huis om met de Clintons te bidden.