JERUZALEM - De Israëlische oppositieleider Ariel Sharon zal als hij premier wordt geen land meer overdragen aan de Palestijnen en geen joodse nederzettingen opgeven. Dat staat in een door Sharon opgesteld vredesvoorstel, waarvan de inhoud vandaag bekend werd. De kans dat Sharon de op 6 februari te houden premiersverkiezingen wint is groot.
De Palestijnen en de huidige premier Ehud Barak verwierpen Sharons ideeën onmiddellijk. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemde het voorstel ,,een recept voor een ramp, een recept voor oorlog''. Barak zei dat Sharon als premier geen vrede tot stand zal brengen en dat het Israëlische volk doordrongen is van de noodzaak om een pijnlijk compromis te sluiten.

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben-Ami is er nog steeds een kleine kans dat Israël en de Palestijnen voor 6 februari een volledig vredesakkoord bereiken.

Ben-Ami sprak gisteravond in de Egyptische hoofdstad Caïro met de Palestijnse leider Yasser Arafat en zei de indruk te hebben dat de Palestijnen ,,echt alle mogelijkheden van dit proces uitputtend met ons willen onderzoeken''. Palestijnse onderhandelaars hebben deze week op hun beurt gezegd voor het eerst het idee te hebben dat de Israëliërs echt betrokkenheid tonen in de onderhandelingen.

Sharons ideeën werden uit de doeken gedaan in de krant Haaretz. Zijn medewerkster Odelia Lazar-Carmon zei dat de krant het voorstel goed had weergegeven. In zijn verkiezingscampagne heeft Sharon met opzet vaag gedaan over zijn ideeën aangaande vrede met de Palestijnen. Op veel vragen ging hij niet in en hij zei bijvoorbeeld niet of hij van plan is joodse nederzettingen op de Westoever en in de Gazastrook op te heffen.

Nu blijkt dat Israël onder Sharon zal streven naar een langlopend interim-akkoord met de Palestijnen, geen land meer aan de Palestijnen zal overdragen en alle nederzettingen zal handhaven. Het Palestijnse beheer in de Gazastrook en over steden en omliggende gebieden op de Westoever zal gehandhaafd blijven.

Sharon is niet van plan nieuwe nederzettingen te bouwen op de Westoever, maar zal net als Barak de bestaande nederzettingen, vooral die rond Jeruzalem, wel uitbreiden.

De aan de oostelijke rand van de Westoever gelegen Jordaanvallei zou in Israëlische handen blijven en Israël zou ook de bergkam die over de vallei uitkijkt, de wegen die de Westoever doorkruisen en de waterbronnen in het gebied blijven beheren.

Het Israëlische leger zou de toegang tot de nederzettingen blijven waarborgen en onder verkeersknooppunten zouden tunnels worden aangelegd, om Palestijnen in de gelegenheid te stellen tussen de Palestijnse steden te reizen zonder langs Israëlische controleposten te komen.

Ben-Ami zei niet te geloven dat de Palestijnen nogmaals een interim-akkoord zullen accepteren. Israël en de Palestijnen hebben in het verleden een reeks deelakkoorden gesloten en een definitief akkoord had eigenlijk al in mei 1999 gesloten moeten zijn.