MAPUTO -- Zeven Afrikaanse staatshoofden zijn in het Mozambiquaanse Maputo overeengekomen hun troepen wat terug te trekken van de frontlinies in Congo.
Aan de eendaagse top gisteren namen vijf presidenten deel die bij het conflict betrokken zijn:de Congolese president Laurent-Désiré Kabila, de Namibische president Sam Nujoma, de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, de Rwandese president Paul Kagame en de Oegandese president Yoweri Museveni. Het Angolese staatshoofd Jose Eduardo dos Santos was niet aanwezig, ondanks een uitnodiging.

Bedoeling was het vredesproces in de centrale Afrikaanse staat weer op gang te brengen. ,,Wij zijn bijeengekomen om te praten over een versnelling van de uitvoering van het akkoord van Lusaka, meer bepaald de terugtrekking van vreemde troepen uit de Democratische Republiek Congo'', zei de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, initiatiefnemer van de top.

De deelnemers aan de top spraken af hun troepen vijftien kilometer van de huidige frontlinies terug te trekken. Volgens een woordvoerder van Mbeki had Kagame zelfs een terugtrekking tot tweehonderd km voorgesteld.

De staatshoofden kwamen overeen elkaar binnen twee weken opnieuw te treffen, om de terugtrekking te evalueren. Rwanda en Oeganda steunen de rebellen die het bewind van Kabila bekampen. Zelf krijgt hij steun van Angola, Namibië en Zimbabwe. Het in 1999 ondertekende vredesakkoord van Lusaka is dode letter gebleven.