WASHINGTON -- In de weken voor de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole heeft het ministerie van Defensie in Washington een waarschuwing gekregen over een op handen zijnde aanslag. De waarschuwing van een Arabische inlichtingenbron werd echter afgedaan als te weinig gespecificeerd om de vloot in paraatheid te brengen, zo schrijft de Britse krant The Times vandaag.
,,Het was te vaag om er enig tijdstip of enige plaats aan te verbinden'', aldus een functionaris. Het bericht is op de plank gekomen. Onduidelijk is of het naar Amerikaanse oorlogsschepen is doorgestuurd.

The New York Post berichtte gisteren al dat een onderzoek van de Amerikaanse marine-inlichtingendienst vorig jaar had uitgewezen dat schepen in de haven van het Jemenitische Aden kwetsbaar zijn.

Corruptie, een slechte beveiliging van de haven en het feit dat in het land verscheidene terroristische organisaties een basis hebben, maken het onveilig.

De Verenigde Staten hebben meer dan honderd anti-terrorismeonderzoekers naar het Arabische land gestuurd om het schip te onderzoeken. Bij de aanslag van afgelopen donderdag kwamen zeventien Amerikaanse zeelieden om het leven en raakten er nog eens 38 gewond.

Twee radicale moslimgroeperingen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Een van de organisaties wordt ervan verdacht achter de ontvoering van verscheidene toeristen te zitten.

Volgens de Jemenitische autoriteiten zijn meerdere havenwerkers in verband met de explosie gearresteerd.

Amerikaanse onderzoekers menen dat de terroristen de haven hadden geïnfiltreerd en daardoor de explosieven naar het schip konden krijgen. ,,Dit was een zeer ingewikkelde operatie'', aldus het voormalige hoofd van de contra-spionage dienst van de CIA. Volgens The New York Post zouden terroristen maandenlang Amerikaanse vlootbewegingen in de Middellandse Zee, de Rode Zee en in de Perzische Golf hebben gevolgd.