LONDEN -- Leden van Al-Quaeda, het terroristische netwerk van Osama bin Laden, hebben verscheidene keren geprobeerd verrijkt uranium te kopen om daarmee nucleaire wapens te kunnen maken. De informatie is afkomstig van Jamal Al-Fadl, een voormalige medewerker van bin Laden, die de afgelopen jaren informatie aan de FBI, de Amerikaanse federale politie, heeft verstrekt.

Pogingen om de radioactieve stof te verkrijgen, zijn gedaan in de voormalige Sovjetunie en in Soedan, zo meldt de Britse krant The Sunday Times . Volgens Al-Fadl heeft hij zelf geprobeerd om voor 1,5 miljoen dollar (66 miljoen frank, 1,65 miljoen euro) uranium in Soedan te kopen. Hij zou zich echter uit de onderhandelingen hebben teruggetrokken en niet weten of de koop uiteindelijk is doorgegaan.

Bronnen rond de Israëlische veiligheidsdienst melden ook dat bin Laden van plan was om in Kazachstan een compacte nucleaire bom te kopen. Het is onduidelijk of bin Laden op dit moment over dergelijke wapens beschikt. De terrorist zelf verklaarde in een interview dat ,,wij het niet als een misdaad beschouwen om nucleaire of chemische wapens te bezitten. Wij hebben het recht om ons te verdedigen''.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig