ISLAMABAD/LAHORE -- Morgen brengt een Pakistaanse delegatie een bezoek aan Afghanistan voor overleg over de crisis die is ontstaan na de terroristische aanslagen op New York en Washington. De delegatie gaat proberen druk op het Talibanregime uit te oefenen om hen ,,tot rede te brengen'' en ,,om een ramp te vermijden''.

Dit heeft een woordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten vandaag gezegd.

Die druk zou er vooral op gericht kunnen zijn om uitlevering van de Saoedische terrorist Osama bin Laden te bewerkstelligen. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde zondag te beschikken over informatie dat Pakistan van plan is de Afghaanse machthebbers te vragen Bin Laden, die in Afghanistan verblijft, uit te leveren.

Het besluit tot het zenden van een delegatie is mogelijk genomen na aandrang door Saoedi-Arabië. De Saoedische koning Fahd stuurde een speciale gezant met een boodschap naar Islamabad. Daarna belde de Pakistaanse president Musharraf met de Saoedische kroonprins Abdallah. Zowel Saoedi-Arabië als Pakistan wordt grote invloed op de Taliban toegeschreven. Er zijn overigens maar drie landen die het Taliban-regime erkennen: Saoedi-Arabië, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Pakistan heeft de VS zaterdag volledige hulp toegezegd voor de strijd tegen het terrorisme. Afghanistan heeft gedreigd de buurlanden, waaronder Pakistan, aan te vallen als de Amerikanen Afghanistan aanvallen.

Musharraf probeert in eigen land steun te krijgen voor zijn belofte, de VS te helpen in de strijd tegen het terrorisme. Op zijn agenda stonden zondag gesprekken met hoofdredacteuren van kranten, een lunch met religieuze leiders en een ontmoeting met vertegenwoordigers van politieke partijen.

Hoewel Musharraf nog niet heeft bekendgemaakt wat hij precies aan de VS heeft beloofd, doen allerlei verhalen de ronde. Het zou onder meer gaan om toegang tot het Pakistaanse luchtruim voor de Amerikaanse luchtmacht, stationering van Amerikaanse militairen in Pakistan, het stopzetten van energieleveranties aan Afghanistan en het uitwisselen van inlichtingen.


Fundamentalisten
Dat zijn taak moeilijk is, blijkt uit de uitspraken van de fundamentalistische leider Qazi Hussain Ahmad. Die waarschuwde de Pakistaanse regering zondag het grondgebied niet ter beschikking te stellen voor een militaire operatie tegen Afghanistan. Ahmad zei dat na een bijeenkomst van een aantal politieke partijen in Lahore.

Hij vindt dat de VS en Pakistan ,,zich niet op een weg moeten begeven die in het verleden heeft geleid tot de nederlaag van de Russen in Afghanistan''. ,,Arrogantie en machtsspelletjes brengen alleen maar verwoesting''.

De Pakistaanse krant Dawn schreef in een commentaar dat Musharraf, die nog maar sinds juni president is, ,,klem zit tussen de duivel en de diepzee'' (tussen wal en schip). Andere krantencommentaren waarschuwen de president voor chaos en anarchie in het land, waar de Taliban veel aanhang hebben.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig