BRUSSEL -- Grote economische gevolgen van de aanslagen in de VS kunnen vermeden worden als de Verenigde Staten en Europa ervoor kiezen om samen met Arabische landen het terrorisme te bestrijden. Dat zei minister van begroting Johan Vande Lanotte vandaag op VRT en VTM.

Volgens Vande Lanotte hebben de gebeurtenissen tot op heden alvast geen grote weerslag op de begroting 2002. De vice-premier deed een oproep aan het bedrijfsleven om te blijven investeren.

Vande Lanotte reageerde in het VRT-programma De Zevende Dag en het VTM-middagnieuws op de oorlogstaal van de Amerikaanse president George Bush. Vande Lanotte zei dat België solidair is met de Verenigde Staten. Maar hij wil er zeker van zijn dat het militair optreden gericht is tegen terrorisme.

Het terrorisme moet uitgeroeid worden, niet de Afghaanse bevolking. We willen geen blanco cheque tekenen om duizenden onschuldige burgers te vermoorden, zei Vande Lanotte. Hij zei dat er tijd nodig is om de vijand goed te definiëren. De vijand bestaat uit een netwerk van terroristische organisaties en verdwijnt niet door één man (Osama bin Laden) uit te schakelen, aldus Vande Lanotte.

Volgens Vande Lanotte zullen de economische gevolgen afhankelijk zijn van hoe het conflict zich ontwikkelt. Een strijd van de Verenigde Staten en Europa tegen de Arabische wereld zou volgens hem de slechte aanpak zijn en zware economische gevolgen hebben. In de plaats pleitte hij ervoor dat de VS en Europa de Arabische wereld meekrijgen in de strijd tegen het terrorisme. Het Westen heeft ook allianties in het Oosten nodig, aldus Vande Lanotte.

Naar analogie met de Amerikaanse oproep om te investeren in de VS riep Vande Lanotte de economische wereld op, te blijven investeren in eigen land. De bedrijfsleiders en werkgevers mogen niet bij de pakken blijven zitten, aldus Vande Lanotte.

De regering werkt momenteel aan de opmaak van de begroting 2002. Volgens de begrotingsminister is er geen paniek en zijn geen grote ingrepen nodig naar aanleiding van de recente gebeurtenissen. Zo is er voorlopig geen reden om eerder genomen beslissingen uit te stellen. Maar Vande Lanotte pleitte wel voor voorzichtigheid.


Powell
De minister verzette zich tegen de bewering dat België door de Verenigde Staten op de vingers zou zijn getikt wegens haar houding bij de inroeping van artikel 5 van het NAVO-verdrag. Colin Powell, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, heeft Louis Michel donderdagnacht om 3 uur gebeld om België te bedanken voor haar vlugge reactie, aldus Vande Lanotte.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig