LIBREVILLE/NAIROBI - Onder leiding van de vroegere legerleider François Bozizé zijn zowat duizend rebellen zaterdag de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Bangui, binnengetrokken. De opstandelingen maakten zich volgens de BBC meester van het presidentieel paleis, de internationale luchthaven, de staatsomroep en de belangrijkste staten. Ze ondervonden weinig tegenstand van de regeringstroepen.
Volgens ooggetuigen ontvluchtten burgers in paniek de hoofdstad waar de rebellen de plak zwaaiden met lichte wapens, mortieren en raketten. Er zijn ook berichten over plunderingen.

Toen het schieten begon, verbleef de verkozen president Ange-Félix Patassé in Niger om daar een regionale top bij te wonen. Zijn vliegtuig kon zaterdag omwille van de schietpartijen niet landen in Bangui en werd naar Kameroen afgeleid, aldus de BBC. Patassé heeft nog geen verklaring afgelegd.

Woordvoerder Parfait Mbaye van Bozizé noemde tegenover Radio France International de machtsovername een ,,fait accompli''. ,,De feiten zijn zo'', was het antwoord op de vraag over de telefoon waarom de woordvoerder het had over ,,president Bozizé''.

,,Ik denk dat de stopzetting van het democratisch proces in de Centraal-Afrikaanse Republiek nodig is om de zaken van nul af opnieuw te beginnen'', aldus de woordvoerder. Hij verzekerde dat Bozizé ,,met alle Centraal-Afrikanen'' een ,,collectieve overgang'' wil, geen militaire overgang.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de coup, omdat de rebellie zich tegen een verkozen president richt. ,,Enkel een politieke oplossing kan het land uit de crisis voeren'', luidt het in Parijs.