BRUSSEL - De Taiwanese president Chen Shui-bian krijgt geen visum voor België. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zondag bevestigd.

Chen zou eind maart naar Brussel komen op uitnodiging van het Europees parlement. De beslissing was al politiek in kannen en kruiken, maar een formele uitnodiging door het Europees parlement was nog niet verstuurd.

België besliste echter, in ruggespraak met de andere EU-landen, om de Taiwanese president geen visum toe te kennen. De reden is dat enkel China als soevereine staat is erkend door de EU, en niet Taiwan. Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel heeft vrijdag per brief het Europees parlement op de hoogte gebracht van zijn beslissing, aldus Buitenlandse Zaken. Er komt bijgevolg geen uitnodiging voor Chen door het parlement.

China reageerde woedend op de Europese uitnodiging. Die dreigt de verhouding tussen China en de EU in gevaar te brengen, luidde het in Peking. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en verzet zich tegen reizen naar het buitenland van de Taiwanese leiders.

In de Taiwanese pers luidde het zondag dat de reis van Chen waarschijnlijk niet doorgaat na de nodige druk van Peking.