SAN JOSÉ - De jacht op massavernietigingswapens verloopt niet zo goed in Irak, maar ook niet op Google. Als je op de internet-zoekmachine 'weapons of mass destruction' intypt en klikt op I'm feeling lucky' (Ik doe een gok) krijg je een authentiek aandoende boodschap dat je zoektocht vergeefs is. ,,Deze massavernietigingswapens kunnen niet worden getoond'', luidt de in het Engels gestelde tekst. ,,Het land kan met technologische problemen kampen of u dient wellicht uw wapeninspectiemandaat bij te stellen.''

Er is geen hacker aan de gang geweest, het is gewoon een grap van Antony Cox uit het Engelse Birmingham. Hij maakte de site in februari en deze vond al snel aftrek bij vrienden en vrienden van vrienden. De frequentie waarmee een bepaalde site wordt bekeken is voor Google een belangrijke factor bij het besluit zo'n site in zijn index op te nemen. De pagina die het vaakst wordt aangeklikt komt terecht onder het knopje 'Ik doe een gok'. Wie de normale zoekfunctie aanklikt, krijgt op ,,weapons of mass destruction'' 1,4 miljoen verwijzingen en de meeste daarvan zijn bloedserieus.

Cox, die als onderzoeker van veiligheid van medicijnen in het dagelijks leven ook serieus gebruik maakt van het internet, zegt dat hij er geen idee van had dat zijn grap zo zou aanslaan. Nadat hij de site in februari naar een discussiegroep had gestuurd baande deze zich in de maanden daarna vanzelf een weg naar de top. De piek werd bereikt in de week van 4 juli en is nog niet voorbij.

In tegenstelling tot wat de meeste bezoekers van de site aannemen was Cox niet tegen de oorlog in Irak. En het ,,oude Europa'' wordt door hem niet gespaard. ,,Als u een oud Europees land bent en probeert uw belangen te beschermen, zorg dan dat uw opties zo lang mogelijk wijd open blijven'', luidt een van de aanwijzingen op de site. ,,Klik op 'extra', vervolgens op Volkenbond. Ga via 'geavanceerd' naar sectie `hoofd in het zand' en controleer 'instellingen' voor uw export naar Irak.