BISSAU - In de West-Afrikaanse staat Guinée-Bissau hebben de militairen zondag de macht gegrepen. Het leger heeft de controle in het land, dat 1,2 miljoen inwoners telt, overgenomen. Generaal Verissimo Seabra Correia heeft verklaard dat hij zelf president ad interim wordt tot aan de verkiezingen. President Kumba Yala is gearresteerd en naar de generale staf gebracht.
De regeringsleden werden verplicht thuis te blijven en er is een uitgaansverbod afgekondigd. Op de radio wordt revolutionaire muziek gedraaid.

In november had de sinds begin 2000 regerende president Yala het parlement ontbonden en verkiezingen aangekondigd. Die waren gepland voor februari van dit jaar, maar werden meerdere keren afgelast en zouden nu in oktober plaatshebben. Zaterdag kondigde het kiesbestuur, dat de stemming opnieuw verschoven werd.

De militaire junta heeft inmiddels een militair comité geïnstalleerd dat de constitutionele en democratische orde moet herstellen en beloofde verkiezingen zogauw de orde is hersteld. Aan het hoofd van het militair comité staat kolonel Verissimo Seabra Correia, de stafchef van het leger.

In de hoofdstad is het kalm. De miltairen zijn overal zichtbaar aanwezig. De straten die naar het presidentieel paleis lopen, zijn afgesloten voor alle verkeer, maar het leven van alle dag in de daarrond omliggende wijken loopt gewoon door.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig