BRUSSEL - Vanmorgen hebben in de Kamer elf opvolgers van ministers de eed afgelegd. Voor Vincent Van Quickenborne (VLD) werd het een erg kort verblijf in de Kamer, gezien hij op de middag de eed aflegde als staatssecretaris. Vanmiddag legden ook de opvolgers van de staatssecretarissen de eed af.
Voor de VLD keren George Lenssen (opvolger van Patrick Dewael) en Guy Hove (opvolger Fientje Moerman) terug. Vincent Van Quickenborne volgt Marc Verwilghen op. Hij wordt na de middag opgevolgd door Miguel Chevalier, de woordvoerder van premier Guy Verhofstadt. Verhofstadt zelf zetelde in de Senaat en wordt daar donderdag opgevolgd door Jong VLD-voorzitter Stefaan Noreilde.

Bij SP.A-Spirit keren Patrick Lansens en Hans Bonte terug als opvolgers van Johan Vande Lanotte en Frank Vandenbroucke. Freya Van de Bossche wordt opgevolgd door Cemal Cavdali, de eerste imam in het Belgische parlement. De opvolger van Bert Anciaux is Walter Muls, onder meer bekend als advocaat tijdens het proces-Pandy. Deze namiddag leggen Spirit-woordvoerder Koen T'Sijen (voor Anissa Temsamani) en Vlaams parlementslid Anne-Marie Baeke (voor Peter Vanvelthoven) de eed af.

Bij de MR wordt Didier Reynders opgevolgd door zijn woordvoerder Pierre-Yves Jeholet, en Sabine Laruelle door uittredend kamerlid Josée Lejeune. Vanmiddag volgt nog Eric Libert staatssecretaris Jacques Simonet op.

Bij de PS legden uittredende kamerleden Yvan Mayeur (voor Laurette Onkelinx) en Maurice Dehu (voor André Flahaut) de eed af.

Van de 11 nieuwe kamerleden hadden er drie nooit eerder een parlementair mandaat. Van de vier opvolgers van staatssecretarissen zijn er dat ook drie.

Twee ministers en twee staatssecretarissen hebben geen (nieuwe) opvolgers. De ministers Marie Arena en Rudi Demotte werden eerder al opgevolgd als regionaal minister. Hun opvolgers blijven dus. Van de twee staatssecretarissen zetelde Hervé Jamar in het Waals parlement. Isabelle Simonis bekleedde geen parlementair mandaat.

In de Senaat hebben uittredend senator Alain Destexhe (MR) en Jong VLD-voorzitter Stefaan Noreilde maandagnamiddag de eed afgelegd als opvolgers van respectievelijk vice-premier Louis Michel en Guy Verhofstadt.