NEW DELHI - De Indiase schrijver Rasipuram Krishnaswami Narayan is zondag op 94-jarige leeftijd overleden. Narayan, die in het Engels schreef, stierf in het ziekenhuis van Madras in Zuid-India aan een hartstilstand. Narayan schreef meer dan dertig romans, waarvan het merendeel zich afspeelde in de fictieve Zuid-Indiase stad Malgudi, waarvoor Madras model stond. Hij werd geroemd om zijn levendige portrettering in een natuurlijke, pretentieloze stijl van het dagelijkse leven in India.

De schrijver werd op 10 oktober 1906 in Madras geboren. Voor hij aan zijn literaire carrière begon, was Narayan korte tijd journalist.

In 1935 debuteerde hij met het boek 'Swami and Friends', meteen het eerste verhaal dat zich afspeelde in haal speelt zich af in 'Malgudi'. Het boek werd uitgebracht door de Britse auteur Graham Greene en werd door critici lovend ontvangen.

Het betekende de doorbraak van Narayan. Andere werken van hem zijn 'The English Teacher' (1954), 'The Guide' (1958) en 'Malgudi days' (1982), bewerkt tot een populaire televisiereeks. Veel van zijn romans spelen zich af in 'Malgudi' en geven een mild-ironisch beeld van de menselijke verhoudingen en eigenaardigheden in Indiase families en in de samenleving van het land.

Narayan was lid van de Britse 'Royal Society of Literature' en van de Amerikaanse 'Academy of Arts and Letters'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in