LONDEN - Fouten van het onderhoudspersoneel van Air France en een verkeerde inschatting van de piloot hebben een grote rol gespeeld bij de crash met de Franse Concorde nabij Parijs. Dat blijkt uit een onderzoek door de Britse krant The Observer . Bij de crash in juli 2000 kwamen 113 mensen om het leven.

Volgens de krant werd bij het onderhoud van het supersonisch vliegtuig, vier dagen voor het ongeluk, een belangrijk onderdeel niet teruggemonteerd. Het gaat om een verbindingsstuk van het landingsgestel en dient om de wielen van het vliegtuig in een rechte lijn te houden.

Zonder het stuk gleed de Concorde ,,als een winkelkarretje met een geblokkeerd wiel'' af naar de rand van de piste en kon de piloot geen snelheid maken. In april 2000 bevestigde het Franse luchtvaartbureau BEA, dat onderzoek uitvoerde naar de oorzaken van de ramp, dat het bewuste stuk ontbrak maar het ontkende dat dit aan de basis kon liggen van het ongeluk.

The Observer stelt in het rapport dat piloot Christian Marty bovendien enkele inschattingsfouten maakte. Niet alleen torste de Concorde heel wat overgewicht maar was er ook een sterke wind opgestoken.

In de officiële versie van BEA luidt het dat de crash enkel is te wijten aan een brand, die is veroorzaakt door een metalen strip op de startbaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in