BRUSSEL - De top van de Volksunie reageert uiteenlopend op het initiatief van de Groep-Bourgeois om een nieuwe Vlaamsnationale beweging in het leven te roepen. Voorzitter Borginon wijst het niet af, zolang de beweging niet volledig losstaat van de VU. Minister Van Grembergen en oud-voorzitter Van Krunkelsven zijn geen voorstander en vragen eindelijk klaarheid over de toekomst van hun partij.

In De Zevende Dag (op VRT-televisie) zei Borginon dat ,,de twee vleugels in de VU elkaar nodig hebben''. Uit zijn contacten met de achterban leidt Borginon af dat de overgrote meerderheid van de kaders is gewonnen voor een grondige vertaling van het Vlaamse nationalisme naar de 21ste eeuw. Het initiatief van de Oranjehofgroep rond Bourgeois noemde hij ,,noodzakelijk voor een goed evenwicht,'' maar ,,ze mag niet volledig losstaan van de andere vleugel''.

Hij riep Bourgeois en co wel op om water in de wijn te doen, want ,,de inzet van de VU-militanten en kaders wordt voortdurend vermoord door de behoefte van de tenoren om zich niet bij het besluitvormingsproces in de partij neer te leggen,'' zei Borginon nog.

De Groep-Bourgeois maakt ,,vreemde gedachtensprongen'', zei minister Paul Van Grembergen in het VTM-middagjournaal. Waarom zouden democratische Vlaamsnationalisten van buiten de partij zich niet kunnen terugvinden in het huidige VU-partijprogramma, vroeg hij zich af.

Van Grembergen drong aan op duidelijkheid. ,,Er moet een gesprek komen tussen de partijleiding en de groep-Bourgeois.'' Zo kan het niet verder, want onze geloofwaardigheid staat op het spel, luidde het.

VU-senator en oud-voorzitter Patrick Van Krunkelsven zei op VRT-radio dat een breuk onvermijdelijk is. De meningsverschillen tussen beide strekkingen in de partij zijn niet meer overbrugbaar. Volgens Van Krunkelsven zullen de vier dissidente kamerleden tegen het Lambermont-akkoord stemmen. Hij zei dat ook aan premier Verhofstadt.

ID21-woordvoerder Sven Gatz wil niet weten van het initiatief-Bourgeois. ,,Het is VU-ID of VU-Bourgeois, maar niet de drie tegelijk,'' zei Gatz in De Zevende Dag. ID wil overigens niet het ,,progressieve schaamlapje'' van de VU zijn. De bal ligt alleszins in het kamp van de VU, aldus Gatz.

VU-ondervoorzitter Geert Lambert schoot het initiatief niet volledig af. Hij ziet ook nog kansen voor de alliantie met ID21, ,,we mogen niet overhaast beslissen''. De verhouding met ID21 staat morgen/maandag op de agenda van het partijbestuur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in