BRUSSEL - De PS moet bij andere partijen en organisaties op zoek gaan naar wat ons bindt ter linkerzijde van het politieke spectrum. Dat zei PS-voorzitter Elio Di Rupo zondag bij de start van de 'Ateliers du Progrès' van zijn partij. ,,We zullen nooit het monopolie op links hebben,'' zei Di Rupo.

In de komende maanden moeten we op zoek gaan naar wat ons bindt, in plaats van naar wat ons onderscheidt, luidde het. We moeten luisteren naar hen die andere vormen van engagement kozen, in het verenigingsleven of bij de vakbond.

Los van de linkse partijen ziet Di Rupo wel wat in de 'anti-Seattle' gedachte die zich richt tegen de nadelige effecten van de globalisering. Dat is een geloofwaardig alternatief, dat beantwoordt aan de noodzaak om nieuwe tegenmachten op te richten tegen de macht van het geld, zei Di Rupo nog.

In een reactie op het RTBF-middagjournaal zei staatssecretaris Olivier Deleuze (Ecolo) dat hij het met die stellingname eens is. ,,We hebben er alle belang bij om samen te werken, zeker in de dossiers die ons allebei ter harte gaan.'' Dat zowel Louis Michel (PRL-FDF) als Elio Di Rupo (PS) in hun 1 mei-toespraak uithaalden naar Ecolo, noemde hij dan ook een strategische fout.

De 'Ateliers du Progrès' moeten de socialistische boodschap moderniseren. Volgens Di Rupo is het de bedoeling om een hedendaagse invulling te geven aan de universele socialistische waarden.

Zowel leden als niet-leden zullen werken rond 12 thema's. Dat zijn vormen van engagement, mensenrechten en ethiek, de democratische instellingen en het burgerschap, justitie en veiligheid, kwaliteit van het leven, cultuur en vrije tijd, onderwijs, werk, sociale bescherming, economie, de overheidsdiensten en de globalisering.

Tot juni 2002 lopen er open debatten over de verschillende thema's. In augustus volgend jaar worden de voorstellen vanuit de themagroepen bekeken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in