STOCKHOLM - Een gemengde Zweeds-Russische commissie is het niet eens geworden over de vraag of de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg in 1947 door de KGB werd terechtgesteld in een Russische gevangenis. De Russen achten het feit bewezen, de Zweden vrezen dat de dood van Wallenberg, die tienduizenden Hongaarse joden uit handen van de nazi's hield, een mysterie zal blijven.
De commissie van Zweedse en Russische deskundigen bestudeerde jarenlang archiefstukken uit Russische gevangenissen en verklaringen van talrijke getuigen. Vandaag maakte zij haar bevindingen openbaar in Stockholm. In het rapport staat dat ,,hoewel alle versies van Russische bronnen ervan uitgaan dat Wallenberg in 1947 is overleden'', de werkgroep dat niet heeft kunnen hardmaken.

Er bestaan geen officiële papieren over het overlijden. Bovendien zijn er veel mensen die zeggen Wallenberg jaren later nog te hebben gezien. Eerder deze week schreef de Zweedse krant Expressen dat uit het onderzoek zou zijn gebleken dat Wallenberg in 1989 in een psychiatrische inrichting in Rusland is gestorven.

In november meldde het hoofd van een Russische onderzoekscommissie dat Wallenberg vermoedelijk in 1947 in een gevangenis in Moskou is geëxecuteerd. Rusland erkende vorig jaar voor het eerst dat Wallenberg een slachtoffer van de Stalin-terreur was. De Russische justitie rehabiliteerde hem vorige maand.

Wallenberg verdween in Hongarije in januari 1945. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp hij vermoedelijk tienduizenden joden door ze een Zweeds visum te geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig