BRUSSEL - Oud-sportjournalist en oud-voorzitter van de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten, Daniël Mortier, is vandaag overleden. Hij was 68 jaar. Mortier was een markante sportjournalist wiens carrière gelijk zou lopen met het begin en de ontwikkeling van sportuitzendingen op de televisie.
Bijna vijftig jaar geleden begon Mortier zijn loopbaan als radioreporter bij de toenmalige BRT. Snel volgde de overstap naar de televisie, waar hij zich op de sportredactie zou ontpoppen tot een bekwaam commentator van grote sportevenementen. Hij werd nationaal en internationaal bekend als rechtstreeks verslaggever van onder andere de Grand Slam-tennistornooien, de Wereldbeker voetbal en de Olympische Spelen die hij onafgebroken zou volgen vanaf 1964.

Daniël Mortier volgde in 1980 wijlen Wim De Gruyter op als chef bij de BRT-sportredactie en zou in die functie aanblijven tot bij zijn afscheid in 1990.

In 1991 koos Mortier voor een nieuwe uitdaging door secretaris-mandataris te worden van het consortium Eurosport in Parijs. Ook als verslaggever, vooral van tenniswedstrijden, bleef hij actief.

Naast zijn drukke loopbaan maakte Daniël Mortier twee mandaten vol als Voorzitter van de Belgische Beroepsbond van Beroepsjournalisten (BBS), het eerste van 1988 tot 1992 en vervolgens van 1996 tot 2000.

Daniël Mortier overleed vanmorgen in Leuven aan de gevolgen van een slepende ziekte.