PARIJS - De Brit Keith Cooper werd uit zijn functie van directeur communicatie van de Internationale Voetbalfederatie (FIFA) ontzet. Hij maakte dat gisteravond zelf bekend. Volgens Cooper werd er geen enkele reden gegeven voor zijn verwijdering. Vandaag raakte de naam van de nieuwe communicatieverantwoordelijke bekend: het is de Zwitser Markus Siegler, een vertrouweling van Fifa-voorzitter en landgenoot Sepp Blatter.
Keith Cooper, die zeven jaar aan het hoofd van het communicatiedepartement stond, kreeg het nieuws te horen van de nieuwe secretaris-generaal Urs Linzi en moet binnen de 24 uur zijn post verlaten. ,,Ik ben ontgoocheld dat ik over de beslissing niet kon praten met de voorzitter, die ik al 30 jaar persoonlijk ken. Men heeft me geen enkele reden gegeven. Dat is moeilijk te begrijpen'', verklaarde Cooper.

Het is al de tweede belangrijke bestuurder in korte tijd die vertrekt. Op 4 juli moest ook secretaris-generaal Michel Zen Ruffinen al opstappen. Hij werd vervangen door Urs Linzi, tot dan adjunct-secretaris-generaal en financieel directeur. Zen Ruffinen voerde verschillende maanden actie tegen de herverkiezing van Blatter aan het hoofd van de Fifa. Hij schreef onder meer een rapport waarin de Fifa-baas beschuldigd werd van financiële onregelmatigheden en corruptie. Maar Blatter werd op 29 mei in Seoel, aan de vooravond van het WK toch herkozen.

Markus Siegler, de nieuwe sterke man, was sinds 2001 de persoonlijke communicatieadviseur van Blatter. De voormalige sportjournalist was ook twee jaar directeur van voetbalclub FC Bazel. Hij werkte sinds 1995 voor de Fifa als consultant.