BRUSSEL - Tabaksreclame zal in 2003 en 2004 dan toch toegelaten zijn op de Formule 1-wedstrijden in Francorchamps. In de Senaat is er een meerderheid om de wet tegen tabaksreclame van de SP.A'er Van Velthoven aan te passen. De Franstalige partijen PS en MR en de VLD willen de tabaksreclame drie dagen per jaar toelaten.
Philippe Monfils (MR) en Jean-Marie Happart (PS) hebben vandaag een amendement ingediend om hun voorstel met een soepelere anti-tabakswet voor de Grote Prijs van Francorchamps aan te passen. Op die manier willen ze de wet alsnog door de Senaat te krijgen. Volgens het oorsponkelijke wetsvoorstel zou het verbod op tabaksreclame in afwachting van een Europees verbod niet gelden voor één manifestatie per gewest gedurende drie dagen. Dat werd in de commissie Sociale Zaken echter verworpen met evenveel voor- als tegenstemmen. Vorige week besliste de plenaire Senaat de tekst terug naar commissie te sturen.

In hun amendement verduidelijken de indieners van het wetsvoorstel nu dat de uitzondering enkel zou gelden voor 2003 en 2004, voor de organisatie van één wedstrijd op wereldniveau per gewest van gemechaniseerde sport op een gesloten circuit.

Dat er tijdens de Grote Prijs van Silverstone van afgelopen zondag geen tabaksreclame te zien was, heeft volgens Monfils niets te maken met de vraag van de organisatoren van Francorchamps. In het zogeheten Concorde-akkoord waarin de bonzen van het Formule 1-circus enkele jaren geleden de regels van het wereldkampioenschap vastlegden, werd aanvaard dat enkele Grote Prijzen vrij van tabaksreclame zijn. Silverstone is in dat geval, Francorchamps niet. Bovendien hebben heel wat renstallen hun fabrieken rond het Engelse circuit. Francorchamps staat niet zo sterk en riskeert de komende jaren de organisatie van de Grote Prijs te verliezen.

Monfils suggereert dat het circuit van Terlaemen in Zolder door het wetsvoorstel kan proberen een Grote Prijs voor Motoren binnen te halen. Hij wil dat de commissie Sociale Zaken nog deze week het wetsvoorstel en het amendement bespreekt, zodat de tekst nog voor het zomerreces in plenaire zitting zou gestemd kunnen worden. Het bureau van de commissie komt vanmiddag bijeen voor de regeling van de werkzaamheden tot aan het zomerreces.