Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat België op de vijfde plaats staat in de lijst van meest welvarende landen ter wereld. Noorwegen, Australië, Canada en Zweden gaan ons land vooraf.
De levensverwachting bij ons is 78,2 jaar. Dat is meer dan de Verenigde Staten of Nederland. België had nog hoger kunnen staan als we niet zo 'slecht' scoorden op vlak van technologische ontwikkeling. In die lijst staat België immers pas veertiende. Finland blijkt daarbij trouwens het meest inooverende land op vlak van technologie ter wereld. Finland is onder andere het thuisland van gsm-bouwer Nokia. Andere criteria waren: opleidingsniveau, alfabetiseringsgraad, inkomen per hoofd (voor België 1.154.782 frank), demografische tendenzen, toegang tot gezondheiszorg, overheidsuitgaven voor het onderwijs, werkloosheid en respect voor leefmilieu.

Sierra Leone, dat al jaren door een zware burgeroorlog wordt geteisterd, staat als allerlaatste op de lijst. De gemiddelde levensverwachting is er bijvoorbeeld maar 40 jaar.

Het rapport, het Human Development Report 2001 wordt vandaag gepubliceerd en gaat vooral de ontwikkelingsgraad en levensstandaard in 162 landen na.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig