TOKYO - Het vertrouwen in een snel herstel van de Japanse economie blijft zoek bij beleggers op de effectenbeurs van Tokyo. De Nikkei-index leverde vandaag behoorlijk in, om 1,2 procent lager uit te komen op 10.538,43 punten.
Van invloed bleek een regeringsrapport van gisteren. Daarin werd de verwachting uitgesproken dat de Japanse economie nog zeker een half jaar zal krimpen. Verder werd duidelijk dat consumentenuitgaven in november 0,2 procent zijn afgenomen. Deze daling zette op de beurs de detailhandelbedrijven onder druk. Zo raakte 's lands grootste detailhandelconcern, Ito-Yokado, 3,7 procent kwijt.

Ook de lage koers van de yen ten opzichte van de dollar baart beleggers zorgen. Zij vrezen dat grote concerns zoals Canon op die manier ondergewaardeerd raken.

Ook in Zuid-Korea drukte de yen de stemming, maar dan omdat de goedkope Japanse munt de Zuid-Koreaanse export verhoudingsgewijs duur maakt. De Korea Composite Index duikelde 3,1 procent, aangevoerd door het conglomeraat Hyundai.

Elders in het Verre Oosten bleef alleen Singapore uit de rode cijfers. Enkele uren voor het sluiten van de handel liet de beurs een winst van 1,1 procent zien. Hongkong stond in de middaghandel 2 procent lager. Sydney sloot nagenoeg onveranderd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig