GAZA-STAD - Israëlische bulldozers hebben vanmorgen tientallen huizen van Palestijnen platgewalst in het vluchtelingen-kamp Rafah in de Gazastrook. De maatregel volgde nadat gisteren bij een aanval van twee militante Palestijnen op een legerpost in de Gazastrook vier Israëlische soldaten waren omgekomen.
Het Israëlische leger wilde niet zeggen hoeveel panden het met de grond gelijk heeft gemaakt, maar volgens de Palestijnse autoriteiten zijn het er tussen de 52 en 73. Het zou voornamelijk leegstaande panden hebben betroffen, maar volgens de autoriteiten in Rafah zijn honderden mensen dakloos geraakt.

De twee Palestijnen, die na hun daad zelf werden doodgeschoten, waren afkomstig uit Rafah en lid van de Hamas-beweging. Hamas had in december laten weten tegen Israël geen gerichte terreuracties meer te zullen plegen. De beweging kwam daarmee tegemoet aan een oproep van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Hamas zei gisteren echter zich niet meer aan dit bestand te zullen houden. De aanval op de legerpost was volgens de beweging deels bedoeld als vergelding voor de inbeslagname enkele dagen geleden van de voor de Palestijnen bestemde wapens in ,,Arabische wateren''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig