KANDAHAR - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontstemd gereageerd op de vrijlating van zeven hooggeplaatste Taliban-functionarissen en eist hun uitlevering.
Onder de vrijgelaten mannen zou oud-minister van justitie Nooruddin Turabi zitten die verantwoordelijk was voor de invoering van de strenge islamitische regelgeving, waaronder de vergaande beperkingen die vrouwen onder de Taliban werden opgelegd.

De Taliban zouden zijn vrijgelaten nadat ze de regering van Hamid Karzai erkend hadden en toegezegd hadden om uit de politiek te blijven, aldus een zegsman van de gouverneur van Kandahar, Gul Agha.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de regering-Karzai uitzoekt of de vrijgelaten Taliban moeten worden beschouwd als oorlogsmisdadigers en opnieuw moeten worden aangehouden.

Woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde in een reactie dat de zeven mannen aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen hadden moeten worden. Het aanhouden van leidinggevende Taliban is recentelijk uiterst moeilijk gebleken. Ook Talibanleider mullah Mohammed Omar wist vorige week te ontkomen, hoewel zeker leek dat hij omsingeld was in de bergen ten noorden van Kandahar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig