ANTWERPEN - De raad van bestuur van het algemeen ziekenhuis Van Enschodt, met campussen in Willebroek en Boom, heeft beslist in vereffening te gaan. Dat heeft voorzitter Marcel Borghys gezegd. De algemene vergadering moet dit voorstel op 14 januari nog bekrachtigen.
De campus Willebroek zal verder uitgebouwd worden als acuut ziekenhuis. Ook voor Boom blijft een toekomst als acuut ziekenhuis weggelegd, maar dan afgeslankt.

Borghys beklemtoonde dat er een maximaal behoud van tewerkstelling zal zijn. Momenteel werken er 300 personeelsleden. Er zijn 214 bedden op beide campussen. Het tekort aan personeelsleden zal worden opgevangen door een inkrimping van het aantal bedden van 214 naar 126.

In de toekomst zal het ziekenhuis evolueren naar een staf van 170 'voltijdse equivalenten', wat wegens onder andere deeltijdse tewerkstelling inhoudt dat de staf ruim 200 personeelsleden zal tellen. Dat betekent echter nog altijd dat een groot aantal werknemers moet afvloeien. Hoe groot dat aantal wordt, daarover zullen de directie, de vakbonden, de gemeentebesturen en OCMW's van Willebroek en Boom de komende dagen en weken onderhandelen.

Vakbonden niet tevreden
De belofte van een maximale tewerkstelling in het Van Enschodtziekenhuis wordt niet ingevuld, stelt ACOD-afgevaardigde Hubert Euler. "De directie spreekt vaag over 170 voltijdse equivalenten. Om hoeveel mensen het echt gaat, waar die precies zullen werken en wat ze moeten doen, blijft open."

Ook heeft Euler vragen bij het plan van de directie om 40 extra bedden te voorzien in Willebroek. "Dat zou dan moeten betekenen dat de volzette campus Willebroek een nieuwbouw krijgt. Die kan echter nooit klaar zijn voor 1 januari 2003, wanneer de fusie rond moet zijn. Wat gebeurt er dan met die bedden in tussentijd? Worden dat acute of verzorgingsbedden?"

Voor de patiënten is er ook volgens Euler geen probleem. "Uiteindelijk blijft voldoende personeel over. Wel allemaal in Willebroek, want Boom zal op termijn sluiten."

Voorzitter Marcel Borghys stelt de vakbonden gerust. "Uiteraard zal er een aantal slachtoffers vallen, maar dat zal beperkt blijven. We gaan alles in het werk stellen om zoveel mogelijk personeel bij de gemeenten en de OCMW's te plaatsen."

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig