KABUL - Het Afghaanse Taliban-regime heeft zondag 35 Afghaanse medewerkers van de christelijke hulporganisatie International Assistance Mission (IAM) gearresteerd. De hulpverleners werden volgens een Amerikaanse waarnemer gearresteerd toen ze na een oproep van de Taliban op het ministerie van planologie, dat verantwoordelijk is voor buitenlandse hulporganisaties, hun salaris kwamen ophalen.

De IAM wordt net als andere buitenlandse hulporganisaties beschuldigd van bekeringsdrift.

De kantoren van de IAM werden op 31 augustus al gesloten. De buitenlandse staf van de organisatie, voornamelijk Amerikanen, heeft het land vorige week op last van de Taliban verlaten.

Het proces tegen de acht westerse medewerkers van Shelter Now International beleefde zondag zijn vijfde dag. Op zaterdag hebben de hulpverleners ontkend schuldig te zijn aan de hen ten laste gelegde bekeringsactiviteiten. Het is onduidelijk hoe lang het proces nog gaat duren.

Ten noorden van Kabul braken in het weekeinde gevechten uit tussen Talibanstrijders en soldaten van oppositieleider Ahmed Shah Massood, die in Noord-Afghanistan een klein gebied beheersen. Vliegtuigen van de Taliban bombardeerden van zaterdag op zondag gedurende de hele nacht vijandelijke stellingen. De oppositie beschuldigt de Taliban ervan honderden islamitische soldaten uit Arabische landen en Pakistan in te zetten, wat de Taliban ontkennen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig