LA CORUNA - De Spaanse regering stuurt het leger dan toch naar Galicië en de Golf van Biskaje. Ondertussen heeft Greenpeace zondag actie gevoerd in de haven van La Coruna. De boot Rainbow Warrior van Greenpeace voer aan het hoofd van een karavaan van boten in de haven.
,,Het gaat om een manifestatie uit solidariteit met de slachtoffers van de olieramp. Wij eisen oplossingen'', verklaarde Juan Lopez Uralde van Greenpeace op de Spaanse radio. De Rainbow Warrior vertrok op 4 december uit Ipswich (Groot-Brittannië) en zal tot 12 december in La Coruna blijven.

In de haven van Vigo in Galicië zijn zondag al twee legerschepen

met elk 700 manschappen aan boord toegekomen, om te helpen bij het opruimen van de smurrie op moeilijk bereikbare plaatsen. Duizenden vrijwilligers maakten van het weekeinde van drie dagen in Spanje en de goeie weersomstandigheden gebruik om mee te helpen met de opruimingswerken. Maandag moeten er nog eens 500 militairen aan de kusten toekomen.

De Franse onderzeeër Nautile voert intussen nog steeds onderzoek naar de wrakstukken van de gezonken Prestige. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov, heeft zondag in Madrid gezegd dat zijn regering ging samenwerken met de Europese Unie en maatregelen ging treffen om een catastrofe zoals die met de Prestige in de toekomst te vermijden.

Duizenden tonnen olie stromen sinds 19 november uit de Liberiaanse olietanker Prestige die intussen voor de Spaanse kust is gezonken. Honderden kilometers kust zijn met olie besmeurd. Duizenden personen die van de visvangst leven, zijn werkloos. Zij zullen medio december een schadevergoeding krijgen, zo beloofde de regering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in