BRUSSEL -- ,,Als minister-president van Vlaanderen wil ik me afzetten tegen het Vlaams rechts-extremisme, probeer ik achter de opgepoetste propaganda de werkelijke ideologie van het Vlaams Blok te ontmaskeren.
Van het voorzitterschap van de EU moeten we gebruik maken om aan te tonen dat extremisme in Vlaanderen geen vrij spel heeft''. Om de protestkiezer in Vlaanderen een alternatief te bieden pleit ik voor politieke herverkaveling, zo zei Vlaams minister-president Patrick Dewael vandaag in zijn 11 juli-toespraak in Mechelen.

Dewael herinnerde in zijn toespraak aan de holocaust met een citaat van de Italiaanse auteur Primo Levi: ,,De geschiedenis van de vernietigingskampen dient door ieder mens begrepen te worden als een sinister alarmsignaal''. Om de holocaust en het Belgisch onderdeel ervan niet te vergeten verwees Dewael naar het nieuwe holocaustmuseum dat in Mechelen zal worden opgericht.

Er zijn nog steeds ideologiën die vreemdelingen beschouwen als de vijand, aldus nog Dewael. ,,En onverdraagzaamheid komt soms ook naar boven in democratische partijen'', luidt het. Zo kondigde Waals gewestminister Jose Happart (PS) in een krant aan dat, als hij terugkeert naar Voeren, het zal zijn om ,,een meer fysieke en zonder twijfel gewapende strijd'' te voeren, zegt Dewael nog. ,,En zo'n uitspraak is voor een democraat onaanvaardbaar''.


Bezoedeld imago

Extreem-rechtse formaties als het Vlaams Blok beschouwen vandaag een mens nog altijd niet als een mens, klinkt het. ,,Ik wil me als minister-president van Vlaanderen zo klaar en duidelijk als ik kan afzetten tegen het Vlaams rechts-extremisme''. Het Belgisch voorzitterschap van de EU is voor Dewael een goede gelegenheid om aan te tonen dat extremisme in Vlaanderen geen vrij spel heeft. Want uit recent onderzoek bij opinieleiders bleek dat Vlaanderen weinig bekend is maar dat de Vlaamse extreemrechtse partij het zwakke Vlaamse imago in het buitenland bezoedeld met onverdraagzaamheid of racisme, klinkt het bij Dewael.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig