Franse onderminister kwaad weg uit Kigali
Foto: afp
PARIJS -- De Franse onderminister van Buitenlandse Zaken is eerder dan de bedoeling was teruggekeerd uit Rwanda, waar hij was om de genocide te herdenken. Aanleiding tot het vervroegde vertrek van de onderminister, Renaud Muselier, waren beschuldigingen die de Rwandese president Paul Kagame gisteren tijdens de herdenking uitte aan het adres van Frankrijk.
In zijn toespraak in het Amahorostadion in de Rwandese hoofdstad Kigali zei Kagame dat Frankrijk het leger en de Hutu-milities die de volkenmoord uitvoerden, welbewust had getraind en bewapend, terwijl het wist dat ze genocide zouden gaan plegen. De Fransen kozen er volgens Kagame voor de daders te beschermen, in plaats van de slachtoffers.

Vorige maand kondigde Kagame al een onderzoek aan naar de rol die Franse soldaten hebben gespeeld in de volkenmoord. Hij beschuldigde de Fransen er toen van de hoofddaders van de genocide te hebben helpen ontsnappen. De Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie, noemde deze beschuldiging gisteren 'schandalig' en zei dat de Franse soldaten er juist alles aan hebben gedaan om de genocide te voorkomen.

Frankrijk had ten tijde van de volkenmoord banden met de toenmalige extremistische Hutu-regering en Franse militairen gaven trainingen aan het Rwandese leger. Vorige maand verscheen in Frankrijk een onderzoeksrapport waarin wordt gesteld dat het vliegtuig van de Rwandese president Juvenal Habyarimana tien jaar geleden werd neergehaald in opdracht van Kagame, wiens Rwandees Patriottisch Front toen een rebellenbeweging was. De moord op Habyarimana vormde de directe aanleiding tot de genocide.

De Franse krant Libération schreef gisteren in een commentaar dat Frankrijk dan misschien wel niet schuldig is aan de genocide, maar wel medeverantwoordelijk. ,,De Fransen hebben nooit graag in hun donkere Rwandese verleden willen graven. Ze worden er nog altijd van verdacht dat ze er alles aan te hebben gedaan om zichzelf vrij te pleiten van een vreselijke verdenking.''

De Franse regering zal naar aanleiding van het incident ,,de situatie diepgaand onderzoeken'', zei de minister van Buitenlandse Zaken Michael Barnier vandaag.