BUKAVU -- De Rwandese regering heeft de beschuldiging van Congo, dat het achter de rebellie van generaal Laurent Nkunda in de oostelijke stad Bukavu zou zitten, een ,,ernstige provocatie'' genoemd. Volgens de regering in Kigali treft de Congolese president Joseph Kabila voorbereidingen om een oorlog tegen Rwanda te beginnen met de hulp van Rwandese rebellen in Congo.
Vanwege de beschuldigingen heeft Rwanda de grens met Congo zondag gesloten. De woordvoerder van Kabila, Koudoua Kassango, zei te verwachten dat het parlement in Kinshasa vandaag een verzoek van de regering zal inwilligen om de noodtoestand uit te roepen. Kassango beweerde dat Rwandese troepen zijn gesignaleerd rond Walikale, 150 kilometer ten noordwesten van Bukavu. VN-waarnemers meldden echter dat Walikale zaterdag vast in handen van regeringstroepen leek te zijn en dat er geen Rwandese troepen te zien waren.

In de provincie Noord-Kivu kwamen zaterdag twee Zuid-Afrikaanse VN-soldaten om het leven en raakten negen gewond toen hun konvooi in een hinderlaag reed bij Rugari, veertig kilometer ten noorden van Goma. Inwoners van het gebied meldden aan de VN dat de aanval was gepleegd door Rwandese Hutu-rebellen.

Verhoudingen op scherp

De verhoudingen tussen Congo en Rwanda staan weer op scherp sinds Nkunda afgelopen woensdag bezit nam van Bukavu. Nkunda en een medestander, kolonel Jules Mutebutsi, kwamen in opstand omdat de door de regering in Kinshasa aangestelde regionale commandant, brigadegeneraal Mbuza Mabe, Congolese Tutsi's, Banyamulenge, zou vervolgen. Nkunda trok zondag zijn laatste troepen uit Bukavu terug om de regering de gelegenheid te geven een andere gouverneur te benoemen en de onder Banyamulenge aangerichte bloedbaden te onderzoeken. ,,Ik had maar één ding voor ogen: het behoeden van de Banyamulenge voor massamoorden'', zei Nkunda.

Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel reisde zondag voor spoedoverleg over de situatie in Oost-Congo naar Kinshasa. Na besprekingen met Kabila eiste hij dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van Congo gerespecteerd worden. Michel, die later doorreist naar Rwanda en Uganda, pleitte voor uitbreiding van de 10.800 man sterke vredesmacht van de VN, die moeten helpen bij de vorig jaar gesloten vredesakkoorden. De meeste vredessoldaten zijn in het oosten en noordoosten van het land gelegerd, waar verschillende stammen nog altijd met elkaar vechten.

De val van Bukavu leidde vorige week tot twee dagen van felle onlusten tegen de regering en de VN in Kinshasa. Bij de ongeregeldheden vielen volgens een medische woordvoerder minstens twaalf doden en 83 gewonden.