Nederlaag voor ultranationalistische burgemeester van Cluj
Twee inwoners van Cluj zitten op een bankje dat beschilderd is in de nationale kleuren van Roemenië. Foto: reuters
BOEKAREST -- De Roemeense ultranationalist Gheorge Funar keert na twaalf jaar niet meer terug als burgemeester van de stad Cluj. Bij de zondag gehouden gemeentelijke verkiezingen in Roemenië bleef Funar volgens de exit polls steken op ongeveer 20 procent van de stemmen.
De kandidaat van de regerende Sociaal-Democratische Partij, minister van Binnenlandse Zaken Ioan Rus, kreeg ruim 40 procent. Hij moet het in een tweede stemronde die de beslissing moet brengen waarschijnlijk opnemen tegen Emil Boc van de Alliantie voor Waarheid en Gerechtigheid.

Elders had de regeringspartij minder succes. In de hoofdstad Boekarest bijvoorbeeld slaagde de partij er niet in het burgemeesterschap te heroveren. Minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana kreeg als regeringskandidaat slechts 30 procent van de stemmen, zittend burgemeester Traian Basescu ongeveer 60 procent. Het algemene beeld geeft volgens Basescu aan dat zijn Alliantie voor Waarheid en Gerechtigheid de landelijke verkiezingen in november kan winnen.