SEA ISLAND -- De Amerikaanse president George W. Bush heeft voor vrijdag een dag van nationale rouw afgekondigd ter nagedachtenis aan de voormalige president Ronald Reagan. Reagan wordt dan in Washington begraven.
Bush heeft de Amerikanen opgeroepen ,,zich op die dag in gebedshuizen te verzamelen om eer te bewijzen aan de herinnering van president Reagan,'' die zaterdag op 93-jarige leeftijd in Los Angeles overleed.

,,Ik nodig de volken der wereld die ons verdriet delen uit zich bij ons te voegen in dit plechtig eerbetoon'', aldus Bush in een officiële afkondiging.

Alle niet-essentiële federale overheidsgebouwen blijven vrijdag gesloten ten teken van respect.

,,Met een onverbrekelijk geloof in de waarden van ons land en het karakter van ons volk heeft Ronald Reagan het zelfvertrouwen van Amerika hernieuwd en onze natie weer tot bloei gebracht. Zijn optimisme, zijn kracht en zijn nederigheid vormden de vleeswording van de Amerikaanse geest. Hij heeft ons altijd gezegd dat voor Amerika het beste nog komen moest'', aldus Bush.

Gorbatsjov woont begrafenis bij De voormalige Russische president Michail Gorbatsjov en vroegere secretaris-generaal van de communistische partij van Rusland zal vrijdag de begrafenisplechtigheid van de Amerikaanse ex-president Ronald Reagan bijwonen. Reagan was tijdens de eeuw van de Perestrojka en aan het einde van de Koude Oorlog zijn onderhandelingspartner.