BRUSSEL - België is bereid om F-16-straaljagers uit te lenen aan nieuwe leden van de NAVO. Zo zal Polen achttien toestellen leasen die niet meer zullen worden gemoderniseerd. Landsverdediging bereid momenteel een leasingplan in die zin voor.

Ook de firma's Sabca en Technospace Aero werken aan het leasingplan mee. Dat antwoordt de minister van Landsverdediging André Flahaut (PS) op een parlementaire vraag van senator Theo Kelchtermans (CVP).

Van die achttien toestellen staan er zestien gestockeerd in geklimatiseerde loodsen in Weelde in de provincie Antwerpen. Twee andere staan in musea in Florennes en Brussel. Momenteel worden 90 F-16's grondig gemoderniseerd volgens het ,,Mid-Life Update''-plan van Landsverdediging.

De achttien toestellen die kunnen geleased worden, maken daar geen deel van uit en zullen na de voltooiing van het plan ook niet meer kunnen worden ingezet in de operationele dienst van de luchtmacht.

Flahaut had Polen in februari 2000 al een dergelijk leasingplan voorgesteld. Het land heeft volgens eigen berekeningen nood aan 72 nieuwe toestellen, voornamelijk ter vervanging van de Russische MIG-21's. Polen was onder meer van plan om een aantal F-16's over te kopen van de Verenigde Staten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig