BRUSSEL - Spirit gaat deze week een aantal wetsvoorstellen indienen die ervoor zorgen dat parlementsleden niet meer zelf kunnen bepalen hoeveel ze verdienen. Dat moet een onafhankelijke commissie beslissen. Daarvoor moet wel gesleuteld worden aan de grondwet.

Spirit pleit voor een transparante en objectieve verloning van politici. Dat moet meteen ook het vertrouwen van de bevolking in de politiek doen toenemen, stellen de volksvertegenwoordigers Els Van Weert, Vincent Van Quickenborne, Sven Gatz en Jan Roegiers. Want, dat de parlementen zelf in gesloten kring kunnen beslissen over hun loon en uitstapregeling, draagt enkel bij tot de negatieve beeldvorming rond het parlementair mandaat, voegen ze eraan toe.

Grondwet aanpassen

Voor het Vlaams parlement en de Brusselse raad kan het Spirit-voorstel gerealiseerd worden via decreet of ordonnantie. Op federaal niveau ligt dat iets moeilijker, omdat hier de grondwet dient te worden aangepast. Vooraleer dit te kunnen doen, moeten eerst de betrokken artikels (66, 71 en 118bis) voor herziening vatbaar worden verklaard. Pas in de volgende legislatuur kan de nieuwe regeling dan worden ingevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in