GENEVE - De dodelijke longziekte sars is voorlopig beteugeld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Taiwan als laatste regio van de lijst van infectiegebieden geschrapt. Dat maakte algemeen directeur Gro Harlem Brundtland in Genève bekend. De beslissing kwam er nadat Taiwan de laatste twintig dagen geen nieuwe infecties meer meldde.
Brundtland waarschuwt er wel voor dat de wereld zich bewust moet blijven van de risico's. ,,De wereld is niet sars-vrij'', zei ze. De intensieve samenwerking die er gegroeid is, mag niet opgegeven worden. ,,We moeten waakzaam blijven'', luidde het.

Volgens de WHO zijn in Taiwan in totaal 674 mensen ziek geworden door sars en zijn er 84 gestorven. Wereldwijd bezweken ongeveer 800 mensen aan de longziekte. Taiwan was de laatste regio die de WHO op een lijst van infectiegebieden had opgenomen. Woensdag had de WHO de Canadese economische metropool Toronto van de lijst geschrapt. Voor Taiwan, enkele Chinese provincies en de hoofdstad Peking had de WHO een negatief reisadvies gegeven.

Opletten voor vals gevoel van veiligheid

WHO-expert David Heymann riep de internationale gemeenschap op om nog minstens een jaar lang elk verdacht ziektebeeld nauwgezet op te volgen en de patiënten met sars-symptomen zoals koorts en hoest te isoleren. Heymann betreurde dat er nog steeds geen eenvoudige opsporingstest is ontwikkeld. Hij waarschuwde voor een vals gevoel van veiligheid.

Experten gaan ervan uit dat sars in het zuiden van China voor het eerst opdook. De eerste bekende gevallen kwamen er in november 2002 aan het licht. Daarna verspreidde de griep-achtige ziekte zich naar Hongkong, Vietnam en Singapore. Later werden ook gevallen gesignaleerd in Zuid-Afrika en Canada. In totaal werden minstens 8.400 mensen met het virus besmet.