DAMASCUS -- De Syrische autoriteiten hebben de afgelopen maand achttien politieke activisten opgepakt. Dat meldt een mensenrechtencommissie in dat land.
Het Comité voor de Verdediging van de Mensenrechten in Syrië gaf maar twee namen van gearresteerden. Het ging om twee universiteitsstudenten die lid waren van de Koerdische partij Yekiti. Die streeft naar meer rechten voor de Koerdische minderheid in Syrië. Vorig jaar werden ook al twee prominente partijleden van Yekiti opgepakt. Over de andere zestien activisten vertelde de organisatie niets.

De Syrische Koerden klagen over een gebrek aan respect voor hun rechten en over verwaarlozing van de arme provincie Hasakeh en Qamishli, waar de meeste Koerden wonen. In het land wonen ongeveer anderhalf miljoen Koerden.

Een dag voor de bewering van de organisatie raakte bekend dat bijna driehonderd Syrische intellectuelen president Bashar Assad per brief hadden gevraagd om politieke hervormingen door te voeren. Zo drongen ze onder meer aan op de vrijlating van politieke gevangenen, het opheffen van de noodtoestand en de terugkeer van dissidenten uit ballingschap.