ZURICH - Swissair Group wil tegen het einde van het jaar in vergelijking met het tweede semester 2000 minstens 500 miljoen Zwitserse frank (13,3 miljard frank) besparen. De Zwitserse groep wil haar interne structuren en werking vereenvoudigen om zo haar situatie ,,zonder afwachten'' weer gezond te maken. Dat zal ook gevolgen hebben voor het personeelsbestand.
Naast deze kostenvermindering wil Swissair ook zijn inkomsten gevoelig opdrijven en het geïnvesteerde kapitaal verminderen. Dit zal gepaard gaan met een ,,onvermijdelijke'' inkrimping van het personeel, ook al vormt dit niet het ,,belangrijkste objectief''.

,,Omdat de groep haar evenwicht zou terugvinden, zijn snelle en doeltreffende maatregelen vereist'', aldus Swissair Group-topman Mario Corti. ,,Het algemeen belang van de groep primeert op individuele belangen van sectoren en personen'', aldus het communiqué.

De aangekondigde maatregelen bevatten onder meer een vereenvoudiging van de hiërarchie en structuren van de groep. Daarom worden de directieposten herverdeeld.

Het plan zou vanaf juli in werking treden. Daarvoor is een speciale werkgroep opgericht.