LONDEN - Groot-Brittannië heeft honderden bekende hooligans verboden het land te verlaten. Gevreesd wordt dat zij naar Griekenland willen gaan om de wedstrijd van het Engelse elftal tegen Griekenland bij te wonen. Dat hebben Britse regeringsfunctionarissen vanmorgen meegedeeld.

Een woordvoerster van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat mensen van wie bekend is dat zij in het verleden betrokken waren bij geweld bevel hebben gekregen hun paspoort in te leveren bij de politie. Londen wil voorkomen dat er rellen uitbreken zoals bij de Europese kampioenschappen in België vorig jaar.

Het gaat om zo'n 450 personen. Het uitreisverbod werd afgelopen vrijdag uitgevaardigd. De wet die de maatregel mogelijk maakt, werd vorig jaar juli met grote spoed opgesteld een aangenomen na de rellen veroorzaakt door hordes dronken Britse supporters tijdens Euro 2000. De beelden daarvan gingen de hele wereld rond.

De Britse voetbalautoriteiten en de politie werken nauw samen met hun Griekse collega's. Er zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de wedstrijd van woensdag zonder problemen verloopt. De Britse politie gaat speciale agenten inzetten die zich onder het Britse publiek moeten mengen om oproerkraaiers op te sporen, die in de toekomst ook een uitreisverbod tegemoet kunnen zien.